Mange tror at plantefarget garn har farger som holder dårlig. Det skyldes kanskje at _noen_ farger fra naturen er forholdsvis flyktige, men de representerer ikke de klassiske fargestoffene vi bruker. Kanskje det ved inntoget av de kjemiske fargene (rundt 1900-tallet) var et rykte som var ønsket fra industrien som skulle markedsføre de nye fargene? Vi vet jo alle at kjemiske farger kan lekke ved vask og mange blekes over tid, men likevel så er det plantefargene som blir mistenkeliggjort...
Plantefarget garn kan ha fargestoff som er i toppklasse
Hvor lysekte et fargestoff er måles på en skala fra 1-8 der 8 er det beste resultatet. Før måtte møbelstoff ha grad 5 for å bli brukt, rett og slett fordi møbler må tåle masse lys uten å falmes, og var i tillegg en forholdsvis stor investering.
Hvilke farger er mest lysekte?
Lysektheten er knyttet til fargestoffet, og måles på den dypeste fargen. Mørkeblått er således mer lysekte enn lyseblått etc.
De klassiske fargene som gir blått (indigo), rødt(krapp) og rosa(cochenille) gir over 5 og opp mot 8 (indigo) når de er mørkfarget, og er således vel så bra som de fleste kjemiske fargestoff
De gule fargene er generelt mer flyktige, de fleste klassikerne ligger på 4, og opp mot 5(fargereseda)
Kvalitetsfarger i nettbutikken!
I butikken selger jeg kun farget garn fra de fargeemnene som er på øverste hylle når det gjelder lysekthet. Selv om jeg synes noe av sjarmen med plantefarging er å finne ut av "nye" fargeemner, og teste ut og leke meg, så vil ikke de havne i butikkhyllene.
De levende fargene
Plantefarget garn vil ofte forandre seg over tid, avhengig av bruken, fargeemnet som er brukt og styrken på fargen i utgangspunktet. Som alt man er glad i og som har en verdi, så bør det behandles bra. Bruk det du lager, harmonien i samspillet mellom fargene vil alltid bevares og kanskje de blir enda penere, men ikke oppbevar det i solsteiken i vinduet!
....Colors are the smiles of nature...
Comments